Τοποθεσία

• Ευτραπελία

• Ο χώρος εναλλακτικής ζωής
• Χάρτης και αποστάσεις

• Αποκόρωνας

• Τα χωριά του

• Χανιά

• Χάρτης της πόλης
• Μουσεία και αξιοθέατα

 

Ευτραπελία

Ο χώρος εναλλακτικής ζωής Ευτραπελία δημιουργήθηκε στο μικρό χωριό του Αποκόρωνα «Πρόβαρμα», που βρίσκεται δίπλα στο χωριό Στύλο του Δήμου Αρμένων και απέχει μόλις 18χλμ από τα Χανιά.

Η ετυμολογία του ονόματός του σημαίνει το σημείο που βλέπεις καλύτερα και πριν τους άλλους. Ο ιδρυτής του χωριού, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν ένας Μουσούρος, προερχόμενος από τις ανατολικές επαρχίες της Κρήτης (πιθανότατα εκ του Μυλοποτάμου) καταδιωκόμενος υπό των Ενετικών αρχών για τα επαναστατικά του φρονήματα και μετά από πολλές περιπλανήσεις, ενυμφεύφθη την κόρη του άρχοντα των Μαχαιρών και έκτισε "εκεί στο Πρόβαρμα" εξ ου και η ονομασία του χωριού." Ιστορία της Επαρχίας Αποκορώνου Κρήτης" Kων/νου Αναγνώστη Δουνάκη

Με μεράκι και πολύ φροντίδα αναπαλαιώσαμε ένα κτίσμα πάνω από 100 χρόνων και προσθέσαμε νεότερα κτίσματα δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα παραδοσιακά υλικά της πέτρας και του ξύλου.
Διαμορφώθηκε μια κοινή εσωτερική αυλή με πισίνα που μπορείτε να απολαύσετε το πρωινό σας και τα βράδια να πιείτε τις τσικουδιές σας στις πολλές βεράντες του.

Ο χώρος εναλλακτικής ζωής Ευτραπελία αποτελεί μια νέα πρόταση στον τομέα Αγροτουρισμού και του Σεμιναριακού τουρισμού.

Αποτελείται από τρεις αυτόνομους ξενώνες, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους υποδοχής, γραφεία, πισίνα και λειτουργεί καθ' όλη την διάρκεια του έτους.
Ο κάθε ξενώνας διαθέτει δύο υπνοδωμάτια με καθιστικό, κουζίνα, μπάνια, βεράντες, τζάκι, κλιματιστικά, κεντρική θέρμανση, φανταστική θέα και μπορεί να φιλοξενήσει από 4 έως 6 άτομα.

Με ορμητήριο την Ευτραπελία μπορείτε να θαυμάσετε τα πολλά πολιτιστικά μονοπάτια των Χανίων και τα κοντινά φαράγγια, όπως του Δικτάμου και του Αγίου Αντωνίου. Ακόμη να περπατήσετε στον κάμπο του Στύλου μέσα στις πορτοκαλιές και τα οπωροφόρα δέντρα, μέχρι την παραλία των Καλυβών, καθώς επίσης να επισκεφθείτε σπήλαια της περιοχής όπως το σπήλαιο του Σάμωνα και του Χαϊνόσπηλιου στις Γούρνες στη Μαδάρα.
Οι βυζαντινές εκκλησίες και τα κάστρα δεσπόζουν στην περιοχή του Αποκόρωνα.

top

Χάρτης και αποστάσεις

map 01

 
Αποστάσεις από Ευτραπελία
Αεροδρόμιο Χανιά 25 χλμ
Αεροδρόμιο Ηράκλειο 128 χλμ
Λιμάνι Σούδα 15 χλμ
Χανιά 18 χλμ
Ρέθμνο 40 χλμ
Ηράκλειο 120 χλμ
Κοντινότερη παραλία 5 χλμ
Καλύβες 5 χλμ
Στύλος 300 μ
Γεωργιούπολη 25 χλμ
 

 

 

 

top

 

Αποκόρωνας Χανίων

Η Επαρχία του Αποκόρωνα, πλούσιας πολιτιστικής ταυτότητας και με πολλή φυσική ομορφιά, διαθέτει πολλά μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε:

Samonas

 • ΣΑΜΩΝΑ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ : ο οικισμός Σαμωνά της κοινότητας Στύλου, απέχει από τα Χανιά 30χλμ περίπου. Λίγα μέτρα από τα τελευταία σπίτια του χωριού ανακαλύφθηκε το 1994 μικρό σπήλαιο με θαυμάσιο εσωτερικό διάκοσμο και μικρή λίμνη με νερό. Για την κάθοδο χρησιμοποιείται μικρή ξύλινη σκάλα.
 • ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑ : Στη χαράδρα Λαγγός νοτιοδυτικά του χωριού Βαφές που απέχει από τα Χανιά 37χλμ. Βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο με φτωχό λιθωματικό διάκοσμο, αλλά με πλούσια παρουσία στο προσκήνιο των ιστορικών εξελίξεων. Τον Αύγουστο του 1821 οι πασάδες Ρεσίτ και Οσμάν κατέσφαξαν μετά από γενναία αντίσταση 3 ημερών 130 πολεμιστές και γυναικόπαιδα. Στην ίδια χαράδρα, στη θέση Καλαμάτο, βρίσκεται άλλο σπήλαιο με μικρές αίθουσες, βάραθρα και πλούσιο σταλακτικό και σταλαγμιτικό υλικό.

 • ΛΕΝΤΑΚΑ : το σπήλαιο ανακαλύφθηκε κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Βρίσκεται κοντά και νότια του χωριού Μελιδόνι, που απέχει από τα Χανιά 32χλμ. Μαστοειδείς και άλλες ποικιλόμορφες συνθέσεις δημιουργούν μέσα στο σπήλαιο ένα σπάνιο οπτικό φαινόμενο και μια ανεπανάληπτη για τον επισκέπτη εμπειρία.

 • ΧΑΙΝΟΣΠΗΛΙΟΣ : Νοτιοδυτικά του χωριού Ασή Γωνιά, που απέχει από τα Χανιά 62χλμ., βρίσκεται σε απότομο γκρεμό στη θέση Συκιά ο Χαινόσπηλιος. Το όνομά του το οφείλει στους Χαίνηδες, τους Κρητικούς δηλαδή επαναστάτες, που το χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο τους. Το 1866 είχε την έδρα της εκεί η επαναστατική επιτροπή του αγώνα, καθώς και η προσωρινή κυβέρνηση της Κρήτης, που είχε οριστεί από την Γενική Συνέλευση των Κρητών το Φεβρουάριο του 1867. το Δεκέμβριο του 1868 οι Τούρκοι έζωσαν το σπήλαιο για να συλλάβουν τα μέλη της επιτροπής και να καταλάβουν το χωριό. Αιχμαλωτίστηκαν και σκοτώθηκαν πολλοί, χωρίς όμως και να κατορθώσουν να καταλάβουν το χωριό. Για άλλη μια φορά στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής ο Χαινόσπηλιος  εξυπηρέτησε την εθνική υπόθεση.

 • ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΤΑΔΙ : Στην περιοχή του χωριού Ασή Γωνιά βρίσκεται βάραθρο με το όνομα αυτό. Έχει κατακόρυφο βάθος 341μ., με καταρράκτη, πηγές και μικρή λίμνη μέσα. Είναι το βαθύτερο γνωστό βάραθρο στην περιοχή των Λευκών Ορέων.

top

Kalives

 • ΚΑΛΥΒΕΣ : Παραθαλάσσιο, όμορφο χωριό στον κόλπο της Σούδας. Ανατολικά του χωριού τοποθετούν την αρχαία πόλη Κίσσαμον, κοντά στα Άπτερα, των οποίων ήταν λιμάνι. Υπάρχει μικρό Βενετσιάνικο φρούριο Castel Apricorno ή Bicorno. Ο ιστορικός P.Faure τοποθετεί ανάμεσα στις Καλύβες και την Αλμυρίδα την αρχαία πόλη Τάνο. Κατά τον ιστορικό Κ. Δουνάκη, το όνομα Καλύβες σχετίζεται με την απόβαση των Αράβων το 826 μ.Χ., στην περιοχή του χωριού, στη θέση Σαρακηνός. Αποβιβάστηκαν εκεί, έφτιαξαν τις καλύβες τους και από τότε καθιερώθηκε το όνομα αυτό για το χωριό. Διασχίζεται από μικρό ποτάμι, στου οποίου τις όχθες είναι κτισμένα ξενοδοχεία, εστιατόρια και cafe. Η παραλία του, 300μ. πριν από την είσοδο του χωριού, έχει καθαρά γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή αμμουδιά. Ιδανικό για ήσυχες διακοπές, δίπλα στην θάλασσα, 20 χλμ. μόλις από τα Χανιά.

Kournas

 • ΚΟΥΡΝΑΣ : ημιορεινό χωριό με τη θαυμάσια ομώνυμη λίμνη, τη μοναδική στην Κρήτη, περιτριγυρισμένη από ορεινούς όγκους, που συνθέτουν ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς. Το αρχαίο όνομα της λίμνης ήταν Κορησία και λέγεται ότι υπήρχε ομώνυμη πόλη με ιερό της Κορησίας Αθηνάς αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ορατά υπολείμματα της πόλης. Η λίμνη Κουρνά απέχει 3χλμ. από την Γεωργιούπολη και 41 από τα Χανιά. Στο χωριό υπάρχει επίσης ένα από τα ωραιότερα σπήλαια των Χανίων. Η κάθοδος παρουσιάζει κάποια δυσκολία, αλλά διαθέτει ένα πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο, με εκπληκτικές χρωματικές αποχρώσεις και φυσικές συνθέσεις.

Almirida

 • ΑΛΜΥΡΙΔΑ : Γραφικός, μικρός παραθαλάσσιος οικισμός. Εδώ βρίσκονται τα ερείπια Βασιλικής του 11ου μ.Χ. αιώνα με ψηφιδωτό δάπεδο. Δύο μικρές αμμουδιές εκτείνονται στα ανατολικά και δυτικά του οικισμού. Ιδανικές για κολύμπι, πολύ κοντά σε απομονωμένους, άγνωστους, μικρούς όρμους όπως: Κουταλάς, πανέμορφος με σπηλιές και Νερόσπηλια, η οποία έχει 7 σπηλιές με τρεχούμενο γλυκό νερό.

Plaka

 • ΠΛΑΚΑ : Παραθαλάσσιος μικρός οικισμός, 2 χλμ μετά την Αλμυρίδα με μικρό όρμο, ιδανικό για ήσυχο, ειδυλλιακό κολύμπι. Στις πλαγιές του όρμου, από όπου υπάρχει πανοραμική θέα όλου του κόλπου της Σούδας.

top

Kokiino Horio

 • ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΩΡΙΟ : Παραδοσιακό, ήσυχο, μικρό χωριό. Εδώ βρίσκεται το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγ.Γεωργίου και σπηλιά η οποία καταλήγει στο απέναντι βουνό. Επίσης σώζονται ορυχεία που είχαν κατασκευάσει οι Γερμανοί στη διάρκεια της κατοχής με πολλές διακλαδώσεις, αίθουσες θεάτρου, κινηματογράφου, εστιατόριο, κ.α. καθώς και το παρατηρητήριο που ήλεγχε όλο τον κόλπο της Σούδας. Στην τοποθεσία Καραβότοπος βρίσκεται του σπήλαιο του Πετσή. Η απόσταση από το χωριό είναι μισή ώρα με τα πόδια ή 10 λεπτά από τον αμαξιτό δρόμο προς τα Ακρωτήριο Δρέπανο. Σταλακτίτες που μοιάζουν άλλοι με κρεςμασμένους πολυελαίους και άλλοι με πέτρινα κρόσια, χωρίζουν το σπήλαιο σε αίθουσες και προσθέτουν μια υπέροχη φυσική διακόσμηση. Μέσα και κοντά στο χωριό βρίσκονται επίσης τα δαιδαλώδη σπήλαια του λίτσα και των Κουρούπηδων.

Vamos

 • ΒΑΜΟΣ : Πρωτεύουσα της επαρχίας, διατηρητέο χωριό με θαυμάσια παραδοσιακά σπίτια που κάποια από αυτά έχουν αναπαλαιωθεί και ήδη λειτουργούν σαν τουριστικά καταλύματα επιπέδου. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ιστορικές πηγές πρέπει να κατοικήθηκε από Σαρακηνούς πειρατές κατά τον 8ο μ.Χ αιώνα. Διασώζεται παραδοσιακός πέτρινος δρόμος (καλντερίμι) και ο περίπατος στο παλιό κομμάτι του χωριού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ιδανική αφετηρία για πεζοπορίες στους γύρω λόφους που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα τους. Χωριό με πλούσια πολιτιστική παράδοση, τα νεότερα χρόνια τουλάχιστον και με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Νοτιοανατολικά του χωριού στην περιοχή Καρύδι μπορείτε να δείτε το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Είναι μετόχι της Μονής της Αγ.Τριάδας των Τζαγκαρόλων του Ακρωτηρίου. Σήμερα υπάρχει η εκκλησία και σώζονται τα ερείπια των κελιών και το ελαιοτριβείο της μονής με τους θαυμάσιους θόλους.

Gavalohori

 • ΓΑΒΑΛΟΧΩΡΙ : Παραδοσιακό χωριό, με θαυμάσια πέτρινα σπίτια. Πήρε το όνομά του από την αρχοντική βυζαντινή οικογένεια των Γαβαλάδων, στον κλήρο της οποίας έπεσε το χωριό όταν μοιράστηκε η Κρήτη στα 12 αρχοντόπουλα του Βυζαντίου το 1182. σε απόσταση 500μ. από το χωριό διασώζονται αρκετά από τα ονομαστά Γαβαλιανά πηγάδια που κτίστηκαν την εποχή των Γαβαλάδων μέσα σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό τοπίο. Ο περίπατος έως εκεί είναι απαραίτητος. Στο Γαβαλοχώρι λειτουργεί θαυμάσιο λαογραφικό μουσείο και υπάρχει γυναικείος Αγροτουριστικός συναιτερισμός που έχει αναπτύξει οικοτεχνία πλεκτών, κεντητών και δαντελών λεπτότατης τέχνης.

top

Armenoi

 • ΑΡΜΕΝΟΙ : Κτισμένο σε κατάφυτο τοπίο, σκεπασμένο από πελώριους πλατάνους που στις ρίζες τους αναβλύζουν πλούσιες πηγές, από τις οποίες υγρεύεται ένα μεγάλο μέρος της επαρχίας. Πρωτοκατοικήθηκε μετά το 961 μ.Χ. από Αρμένιους που υπηρετούσαν στο στρατό του Νικηφόρου Φωκά και σε αυτό οφείλει το όνομά του. Τα άφθονα νερά ποτίζουν όλη την περιοχή που έχει γίνει ένα τεράστιο περιβόλι με καρποφόρα δέντρα και λουλούδια.
 • ΚΑΙΝΑ : Βρίσκεται στην θέση του αρχαίου τοπωνυμίου Καινώ, Κάινος ή Κάνος, όπου πίστευαν ότι γεννήθηκε η Βριτομάρτυς Δίκτυννα. Ωραίο χωριό με πολλά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και εκπληκτική θέα των Λευκών Ορέων.

 • ΕΜΠΡΟΣΝΕΡΟΣ : μετά τις Βρύσες, στο δρόμο προς Σφακιά κτισμένο σε υψηλή παναραμική θέση, γραφικό χωριό περιτριγυρισμένο από δάσος βελανιδιών. Στην άκρη του χωριού βρίσκεται αναπαλαιωμένος ο πύργος του Αλιδάκη, φοβερού γενίτσαρου και φόβου και τρόμου ολόκληρης της περιοχής, που σκότωσαν και έκαψαν τον πύργο του το 1774 οι Σφακιανοί επαναστάτες με αρχηγό τον περίφημο Μανούσακα. Όμορφα χωριά στην γύρω περιοχή είναι ο Κάστελος, το Πάτημα, η Φυλακή όπου υπάρχει και ένας εντυπωσιακός τάφος Μινωικής εποχής με μεγάλο δια΄δρομο και τετράγωνο θάλαμο χτισμένος με τεράστιες πέτρες και πυραμοειδή χτιστή περιοχή.

Kefalas

 • ΚΕΦΑΛΑΣ : Βορειοανατολικά από το Βάμο, θαυμάσιο παραδοσιακό χωριό, με πλούσια και εμφανή ντόπια αρχιτεκτονική. Οφείλει το όνομα του στους πρώτους οικιστές του τους Κεφαλάδες, τους αρχηγούς των εποίκων του Βυζαντίου που έστειλε ο Αλέξιος Κομνηνός το 1182 στην Κρήτη για να την αποικίσουν. Αξίζει ένα θαυμάσιο μπάνιο στα βαθιά νερά των απόκρημνων παραλιών βορειοανατολικά του χωριού.

Vrisses

 • ΒΡΥΣΕΣ : Βρίσκεται στο κέντρο της ομώνυμης κοιλάδας, πάνω στο δρόμο για τα Σφακιά. Νέο χωριό, αναπτύχθηκε μετά το 1925, πάνω σε δύο χάνια (πανδοχεία) που υπήρχαν εκεί για να εξυπηρετούν τους εμπόρους και τους ταξιδιώτες από και προς τα Σφακιά. Καταπράσινο χωριό, διασχίζεται από το Βρυσανό ποταμό και αποτελεί πια συγκοινωνιακό κόμβο. Στο δρόμο προς το Ρέθυμνο ανατολικά του χωριού υπάρχει μια αρχαία γέφυρα των ελληνορωμαικών χρόνων, η λεγόμενη ελληνική καμάρα.

Georgioupoli

 • ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ : Παραθαλάσσια κοινότητα, κτισμένη στις εκβολές ενός πανέμορφου ποταμού έχει εξελιχθεί σε θαυμάσιο θέρετρο, καταπράσινο, ήσυχο με μικρά γραφικά δρομάκια, πολύ όμορφα καταστήματα με θαυμάσια κοσμήματα και είδη λαϊκής τέχνης και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, ταβέρνες και cafe. Οι πανύψηλοι ευκάλυπτοι κατά μήκος των όχθων του ποταμού και η παραλία με την χρυσή καταπληκτική αμμουδιά, που ξεκινά από τις εκβολές του και εκτείνεται προς τα ανατολικά για 10χλμ. συνθέτουν τον τέλειο τόπο διακοπών.

top

Χανιά

Chania

Φίλοι καλώς ορίσατε στα Χανιά

Ο νομός Χανίων καλύπτει το Δυτικό τμήμα της Κρήτης, έχει έκταση 2.376τ.χ. και αριθμεί 133.747 κατοίκους. Είναι κατ΄εξοχήν ορεινός νομός, καθώς περικλείει τα Λευκά Όρη (2.453 υψόμετρο), αλλά και με θαυμάσιες παραλίες, ειδικότερα στο νότιο τμήμα του, όπου και βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος.

small map Hania
για μεγαλιτερό χάρτη πατήστε εδώ

Πρωτεύουσα του νομού είναι τα Χανιά (60.000 κάτοικοι). Μια πολύ όμορφη πόλη χτισμένη πάνω στη θάλασσα που συνδυάζει αρκετά ικανοποιητικά, το παλιό με το σύγχρονο, τόσο αρχιτεκτονικά όσο και σαν αίσθηση ζωής.
Πολλές είναι οι εκδοχές όσον αφορά στην ετυμολογία του τοπωνυμίου της πόλης. Αναφέρουμε τις τρεις πιο πιθανές εκδοχές: α) Παραφθορά του αρχαίου ονόματος της Κρήτης Χθονία, β) από το ψάρι χάννος, χαννί, πληθυντικός χαννιά και γ) από το προελληνικό τοπωνύμιο Αλχανία, κώμη (προάστιο ή συνοικία της Κυδωνίας), για το οποίο οι Άραβες νόμισαν ότι ήταν ο Αραβικός τύπος Al Hanim, που σήμαινε χάνι για το οποίο οι ντόπιοι παρέφθειραν σε Αχανία θεωρώντας το αρχικό Al ως το άρθρο «τα» (: τα Χανιά).

Chania Minarett

Η μεσαιωνική πόλη των Χανίων διαμορφώθηκε από τους Ενετούς κατακτητές (1252) και διατηρήθηκε και μετά την κατάληψη των Χανίων από τους Τούρκους (1669).
Μετά την «Παραχώρηση των Χανίων», όπου αναφερόταν ότι οι άποικοι όφειλαν να επαναοικοδομήσουν την πόλη, οι Ενετοί συμπλήρωσαν και επισκεύασαν το ήδη υπάρχον τείχος του Καστελλίου και στο εσωτερικό του δημιούργησαν τον πρώτο πυρήνα της πόλης, πάνω σε Δυτικά πολεοδομικά πρότυπα.
Χάραξαν τον επίσημο δρόμο, το Corso (σήμερα οδός Κανεβάρο), που διέσχιζε το Καστέλι από τα Ανατολικά προς τα δυτικά, χωρίζοντας το σε δύο μέρη, και έχτισαν τον καθεδρικό ναό (Duomo), την Santa Maria dei Miracoli, το παλάτι του ρέκτορα και τα μέγαρα των Ενετών φεουδαρχών. Κάθετα προς το Corso, χάραξαν άλλους μικρότερους δρόμους παράλληλους, όπου και έχτισαν τις κατοικίες τους.

Κάνοντας έναν αρχαιολογικό περίπατο στα Χανιά, μπορείτε να περπατήσετε τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης με τα κλασσικά βενετσιάνικα κτίρια και το παλιό Λιμάνι θαυμάζοντας τον Φάρο των Χανίων που χτίστηκε από τους Ενετούς και το φρούριο του Φιρκά, να επισκεφτείτε την Δημοτική Αγορά και τον Δημοτικό Κήπο.

top

Chania Port

ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

Archeological Museum

Αρχαιολογικό μουσείο Χανίων : Βρίσκεται στην οδό Χάληδων 21 και στεγάζεται στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου. Η έκθεση αποτελείται από δύο μεγάλες κύριες ενότητες. Στο πρώτο μισό του εκθεσιακού χώρου εκτίθενται τα ευρήματα της ύστερης νεολιθικής εποχής και της χαλκοκρατίας. Στο δεύτερο μισό μέχρι του βάθους της αίθουσας, εκτίθενται αρχαιότητες των ιστορικών χρόνων. >> archaeological museum Hania

Historical Archive

Ιστορικό αρχείο Κρήτης : Ιδρύθηκε το 1932 και βρίσκεταις την οδό Σφακιανάκη 20. Μπορείτε να δείτε τα αρχεία της Κρητικής πολιτείας, χειρόγραφα, έντυπα, εγκυκλίους του 1822-1841, εφημερίδες, το αρχείο του αγώνα 1821-1832 και το αρχείο της επανάστασης του 1866. Επίσης διάφορα αρχεία ιδιωτών, καθώς και το αρχείο της διεθνούς κατοχής και της Τουρκικής διοίκησης της Κρήτης. >> historical archive Hania

Λαογραφικό μουσείο : Βρίσκεται στην οδό Χάληδων 46β, στην στοά της καθολικής εκκλησίας. Είναι ιδιωτικό μουσείο που θα σας δώσει μια ζωντανή εικόνα του νησιού κατά το 18ο-19ο αιώνα. Μπορείτε να δείτε εξαίρετης τέχνης δαντέλες, πλουμιστές πατανίες και κεντήματα.

War Museum

Πολεμικό μουσείο Χανίων : Στρατηγού Τζανακάκη 1, (τηλ.2821044156) Το πολεμικό μουσείο των Χανίων βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σφακιανάκη και Τζανακάκη, δίπλα στο Δημοτικό Κήπο. Το κτίριο είναι συνολικής έκτασης 2.386 τ.μ, κτισμένο το 1870 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Μακούζο. Πάντοτε χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση στρατιωτικών αναγκών. >> War museum Hania

Naval Museum

Ναυτικό Μουσείο Χανίων : Στο χώρο του Φιρκά λειτουργεί το Ναυτικό μουσείο των Χανίων. Μπορείτε να δείτε ναυτικούς χάρτες, γκραβούρες και εξαρτήματα από πλοία.
>> Naval museum Hania

Μουσείο Χημείας :  Βρίσκεται στην Ελ.Βενιζέλου 34γ, τηλ. 2821042504

Vizantini & Metavizantini Sillogi

Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων : Βρίσκεται στην Θεοτοκοπούλου στο Παλιό Λιμάνι. Τηλ. 28210.96046 Στεγάζεται στην εκκλησία του Σαν Σαλβατόρε. Περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά γλυπτά, επιτύμβιες επιγραφές και τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου Παλαιοχριστιανικής περιόδου, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες Μέσης και Ύστερης Βυζαντινής Περιόδου, εικόνες Μεταβυζαντνής περιόδου, αρχιτεκτονικά γλυπτά Βενετοκρατίας, βυζαντινά νομίσματα και μολυβδόβουλα, νομίσματα Βενετοκρατίας, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, κοσμήματα και έργα κεραμεικής. >> Byzantine and Meta-byzantine Collection Hania

Venizelos House

Σπίτι Ελ.Βενιζέλου : Βρίσκεται στη Χαλέπα, τηλ. 2821095250 >> El. Venizelos House

top

KAM

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι) : Το θαυμάσιο αυτό κτίριο αναστηλώθηκε το 2002 και φιλοξενεί στους χώρους του το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Το Ενετικό αυτό κτίριο, που άρχισε να κτίζεται στα τέλη του 15ου αιώνα και ολοκληρώθηκε στα 1600, έχει συνδέσει την παρουσία του με την ιστορία των Χανίων. Στη μακραίωνη ζωή του πέρασε από διάφορες φάσεις και είχε πολλαπλές χρήσεις. Σχολείο της χριστιανικής κοινότητας στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, δημοτικό νοσοκομείο το 1923 και δημαρχείο από το 1928 ως 1941. τη χρονιά εκείνη βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς και έκτοτε παρέμεινε το «ωραιότερο ερείπιο της πόλης» σύμφωνα με τους Χανιώτες μέχρι την πρόσφατη αναστύλωση του. >> Megalo Arsenali (KAM)

Municipal Art gallery

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων : βρίσκεται στην Χάληδων 3 στο Παλιό Λιμάνι, τηλ. 2821092294. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη (οι εργασίες ανακαίνισης ξεκίνησαν το 1998, ολοκληρώθηκαν το 2001 και λειτουργεί από τον Μάιο του 2002), είναι ένα από τα τρία «καταστήματα Μανούσου Κουνδούρου» που χτίστηκαν το 1910 στην Μεσημβρινή Τάφρο, στη θέση μπροστά από το ρήγμα των τειχών και είχαν προκαλέσει, τότε, πολλές συζητήσεις, αντιδράσεις και σχόλια. Με την ανέγερση των καταστημάτων αυτών άρχισε η οικοδόμηση (με πρόσθετα κτίσματα) των τειχών με συνέπεια την καταστροφή ενός χαρακτηριστικού πνεύμονα μνημείων της πόλης των Χανίων. >> Municipal Art gallery Hania

Μουσείο τυπογραφίας : Βρίσκεται στο βιοτεχνικό πάρκο Χανίων Κτήριο 13 03, τηλ. 2821080090-2. Το μοναδικό μουσείο τυπογραφίας στην Κρήτη αποτελεί πλέον πραγματικότητα, μετά τις πολυετείς προσπάθειες της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», που είχε την έμπνευση, την φροντίδα και την υλοποίηση του συγκεκριμένου, πρωτοποριακού για τα κρητικά δεδομένα, εγχειρήματος. Βρίσκεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο στη Σούδα σε ένα χώρο ξεχωριστό, διαμορφωμένο ειδικά για τις ανάγκες του μουσείου και φιλοξενεί τυπογραφικές μηχανές, που σηματοδότησαν την εξέλιξη της Τυπογραφίας από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Ακόμη οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δουν πρωτότυπα φύλλα κρητικών εφημερίδων, από το 1890 και μετά, καθώς και τυπογραφικά κλισέ και στοιχεία, χαρτονομίσματα, σφραγίδες και γραμματόσημα εποχής. Στον ίδιο χώρο υπάρχει μια σημαντική Κρητολογική βιβλιοθήκη εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Το υλικό αυτό έχει καταγραφεί και συνεχώς ενημερώνεται, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και ηλεκτρονικά.

Το Μοναστήρι του Καρόλου : Γκαλερί – Αίθουσα Θεάτρου «Μαρία Κάλλας» -βιβλιοθήκη. Καφέ: Χ.Μιχάλη Νταλιάνη 22 (Πίσω από την Δημοτική Αγορά). Ύστερα από μισό αιώνα σιωπής στο κέντρο της Παλιάς Πόλης ξαναχτυπάει η καρδιά ενός ιστορικού μνημείου. Το Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Santa Maria Della Misericordia – Παναγιά του Ελέους ήταν ένα από τα τέσσερα ανδρικά καθολικά Ενετικά Μοναστήρια που λειτούργησαν μέσα στην οχυρωμένη πόλη των Χανίων ήδη από τον 16ο αιώνα. Προσφέρει την δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων: μουσικές, θεατρικές, λογοτεχνικές, εικαστικές. Με μόνιμο εκθετήριο έργων, αίθουσα θεάτρου χωρητικότητας 50 θέσεων καθώς και ένα ήσυχο χώρο που λειτουργεί ταυτόχρονα ως καφενείο – βιβλιοθήκη. >> Monastery of Karolos

top