Kείμενα και Σκέψεις

• ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

• ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

• Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ

• Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

• Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

• ΠΟΛΙΤΙΚΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ

ΨΥΧΑΡΓΩΣ: το επόμενο βήμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

 

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο εθελοντισμός, ή καλύτερα το κίνημα του εθελοντισμού αποτελεί σήμερα με τις ανάλογες προϋποθέσεις μια μεγάλη δύναμη ελπίδας για τον σύγχρονο κόσμο. Αυτή η διατύπωση εμπεριέχει ένα θεμελιώδες ερώτημα για το τι είναι εθελοντισμός, πως διαμορφώνεται και τι ρόλο διαδραματίζει στη σύγχρονη ζωή. Το φαινόμενο του οργανωμένου εθελοντισμού αποκτά ολοένα νέες και πρωτότυπες ποιοτικές και ποσοτικές διαστάσεις που ξεπερνούν τις παλαιές εμπειρίες παραδοσιακής φιλανθρωπίας. Ο εθελοντισμός σήμερα δεν ταυτίζεται με την παροχή στρατιωτικών υπηρεσιών, αλλά ούτε και με τη δράση του Ερυθρού Σταυρού.
Η οργανωμένη εθελοντική δράση τείνει να καταστεί μια σημαντική συνιστώσα της «κοινωνίας των πολιτών» και να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις στην Ελληνική κοινωνία αντιμετώπισης των πολλαπλών αδιεξόδων. Σήμερα η επιστημονική κοινότητα, τα μέσα ενημέρωσης και η κοινή γνώμη, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους γύρω από τις οργανώσεις παροχής εθελοντικών υπηρεσιών και ειδικότερα του μη – κερδοσκοπικού τομέα ή αλλιώς του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Το κείμενο ολόκληρο θα δείτε εδώ (pdf)

top

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ψυχιατρική συζήτηση καθυστερημένα στη χώρα μας εστιάζει σήμερα στην πτώση του Ασύλου και κυρίως στα αμφιλεγόμενα ζητήματα που απασχολούν τον μετα – ασυλιακό κόσμο μας. Ένα σύνολο παραγόντων έχουν συνεισφέρει στο κλείσιμο των μεγάλων ψυχιατρικών ιδρυμάτων και άσκησαν οικονομική πολιτική και ιδεολογική επιρροή. Το νέο περιβάλλον ψυχιατρικής περίθαλψης που διαμορφώνεται πρέπει να απαντά στις δομικές ενσωματώσεις του βικτωριανού ασυλιακού μοντέλου της φροντίδας του ελέγχου και της στέγασης. Η πολυπλοκότητα των νέων δομών ψυχικής υγείας εμπεριέχει αναγκαστικά και την νομική διαδικασία πρόσβασης ή διαφορετικά τον κοινωνικό έλεγχο της μη κανονικότητας. Η νομοθεσία για την ψυχική υγεία αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό της σχέσης ανάμεσα στο κράτος και στην παροχή υπηρεσιών.

Το κείμενο ολόκληρο θα δείτε εδώ (pdf)

top

 

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

Aγαπητοί φίλοι,
Πριν ένα μήνα χρειάστηκε να παρευρεθώ σε δικαστήριο στα Χανιά για μια υπόθεση που καταγράφεται ασήμαντη αλλά για μένα είναι υψίστης σημασίας τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο. Ήμουν εκεί για να υποστηρίξω το αυτονόητο δικαίωμα τεσσάρων ανθρώπων από το Ψυχιατρείο Χανίων να ζήσουν σ’ ένα διαμέρισμα. Η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να αναπαράγει αρνητικά στερεότυπα απέναντι στην ψυχική νόσο ώστε να δυσκολεύει ο δρόμος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Είμαστε μάρτυρες καθημερινά τέτοιων φαινομένων. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση σήμερα αποτελεί μονόδρομο πολιτικής πρακτικής απέναντι στην μονομέρεια της Ασυλιακής περίθαλψης του εγκλεισμού, του αποκλεισμού και της απομόνωσης. Όλες οι δυνάμεις της ψυχιατρικής κοινότητας και της κοινωνίας πρέπει και μπορούν να συγκλίνουν σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση τόσο της Α΄ όσο και της Β΄ φάσης του προγράμματος ‘ΨΥΧΑΡΓΩΣ’ ανάγεται σε μέγιστη εθνική προτεραιότητα, κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης. Ίσως η επιτυχία ή αποτυχία αυτού του προγράμματος να σημαδέψει την Ελληνική ψυχιατρική και την Ελληνική κοινωνία για αρκετές δεκαετίες.

Το κείμενο ολόκληρο θα δείτε εδώ (pdf)

top

 

Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ήταν και είναι ένα μακροχρόνιο αίτημα της ψυχιατρικής κοινότητας αλλά και όλων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, για την άρδην αλλαγή της ψυχιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα. Ο ψυχικά πάσχων συνάνθρωπος αλλά και η ελληνική κοινωνία ευρύτερα πολλά θα ωφεληθούν απ’ αυτή την αλλαγή. Τα ψυχιατρικά ιδρύματα έχουν σηματοδοτηθεί ως ξεπερασμένοι θεσμοί, χώροι εγκλεισμού, περιθωριοποίησης, κοινωνικού αποκλεισμού και αντιθεραπευτικής πρακτικής.

Το κείμενο ολόκληρο θα δείτε εδώ (pdf)

top

 

Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την τελευταια δεκαετια η ψυχιατρικη περιθαλψη στην Ελλαδα αλλαζει χαρακτηρα. Από την ασυλιακη της μορφη ως κυριαρχο συστατικο περνα σε μια περιθαλψη με κοινοτικα και κοινωνικα χαρακτηριστικα.Η εποχη του τελους των Ψυχιατριων αρχιζει να διαφαινεται.Τα μεγαλα ολοπαγη Ιδρυματα δημιουργησαν τραγικες συνθηκες για τον ψυχικα πασχοντα. Ο στιγματισμος,ο αποκλεισμος,η περιθωριοποιηση,το ελλειμα ανθρωπινων δικαιωματων ηταν τα κυριαρχα φαινομενα τηςκαθημερινης ψυχιατρικης πραξης.

Το κείμενο ολόκληρο θα δείτε εδώ (pdf)

top

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ι. Η έννοια της «κοινωνικής οικονομίας»
Πρόσφατες συζητήσεις για την ανάδυση και αποτύπωση μίας παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών πυροδοτούν αντιπαραθέσεις επιστημονικού και πολιτικού λόγου. Ο τρίτος πυλώνας της οικονομίας, η κοινωνική οικονομία είναι μία έννοια υπό διαμόρφωση τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιδημιολογικό πεδίο. Οι νέες μορφές διακυβέρνησης, η αναδιάρθρωση των κοινωνικών σχέσεων, οι ιδιαιτερότητες της κοινωνικής πολιτικής, οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί, οι στρατηγικές πολιτικές επιρροές και άλλα συνιστούν παράγοντες αστάθμητους και απρόβλεπτους.

Το κείμενο ολόκληρο θα δείτε εδώ (pdf)

top

 

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ

Εισαγωγή
Είναι γεγονός ότι το τοπίο στα Ελληνικά Ψυχιατρεία αλλάζει άρδην. Συσσωρευμένα χρόνια αιτήματα της ψυχιατρικής κοινότητας μπαίνουν σε μία δυναμική πορεία υλοποίησής τους. Οι ψυχιατρικές αντιλήψεις αλλάζουν, η Ελληνική κοινωνία τροποποιεί την στάση της απέναντι στην ψυχική νόσο και το κοινωνικό περιεχόμενο της Ψυχιατρικής βρίσκει εφαρμογή. Οι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας καλούνται να σταθούν ενεργητικά σ’ αυτές τις εξελίξεις και να αναδιατυπώσουν τον ρόλο τους και την συμμετοχή τους.

Το κείμενο ολόκληρο θα δείτε εδώ (pdf)

top

 

ΨΥΧΑΡΓΩΣ: το επόμενο βήμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Εισαγωγή
Στην αλλαγή του αιώνα, που σημαδεύεται από την εποχή της παγκοσμιοποίησης στην οικονομία και τον πολιτισμό με τα σημαίνοντα και σημαινόμενα που την συνοδεύουν, μπήκαμε αναγκαία και αναγκαστικά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Η αναγκαία πορεία μεταρρυθμίσεων στην υγεία, στην παιδεία, στο σωφρονιστικό σύστημα, στο ασφαλιστικό σύστημα, στο δημογραφικό ζήτημα, στην εξωτερική πολιτική, στους διοικητικούς θεσμούς και αλλού είναι πλέον μονόδρομος. Ξεφεύγει ακόμη και από τα «εθνικά πλαίσια» και παίρνει διαστάσεις οικουμενικότητας. Η μεταβατική αυτή περίοδος, θα φέρει πολλές ανακατατάξεις, πολλές αμφισβητήσεις, πολλαπλές κρίσεις σ’ όλους τους τομείς αλλά ενδεχόμενα να ανοίξει το δρόμο για μια νέα ζωή του σημερινού ανθρώπου. Η πολιτικο-οικονομική κυριαρχία σήμερα φαίνεται να δεσπόζει στα δρώμενα, συμπαρασύρει όμως αναπόφευκτα κοινωνικές και πολιτισμικές δράσεις και αφήνει τεράστια περιθώρια κοινωνικού διαλόγου, κοινωνικής συμμετοχής και κοινωνικής παρέμβασης.

Το κείμενο ολόκληρο θα δείτε εδώ (pdf)

top